Alkmaar Centraal


OPA en SPA zijn zeer geschrokken van de gebeurtenissen op Oudejaarsavond in de Alkmaarse wijk Overdie. "Op RTL- nieuws werd vermeld dat er 24 branden zijn geweest, diverse auto’s in brand zijn gestoken en politie en brandweer zijn aangevallen", schrijven Monique van de Ven (OPA) en Arie Epskamp (SPA) ter inleiding boven vragen aan het college. "Getroffen en bezorgde inwoners van de wijk hebben de politiek benaderd over deze zeer onrustige en onveilige situatie in Overdie."

Bewoners in Overdie waren te spreken over de duidelijke en succesvolle jeugdaanpak onder het vorige college. De burgemeester zei in de commissievergadering van 19 november 2019 dat deze ‘front-lijn-aanpak’ na de verkiezingen is voortgezet, maar dat blijkt volgens OPA en SPA niet te kloppen.

Naast dat de jongerenwerker nu een blanke Nederlander is, terwijl er veel allochtonen in de wijk wonen, was er rond de jaarwisseling grote sociale controle vanuit sportschool No Limit. Personeel kent uit de buurt een groot aantal jongeren en hun ouders. Maar volgens bewoners moest de sportschool al om middernacht dicht van de gemeente. "Vorige jaren bleven zij tot 03:00 uur actief, zowel binnen als buiten in de wijk", aldus Van de Ven en Epskamp. Bovendien hadden bewoners de jongerenwerker na 22:00 uur niet meer gezien.

In de avond was er al veel overlast van jongeren en daarna leek Overdie wel op een oorlogsgebied. Er werd vuurwerk naar passerende en stilstaande auto's gegooid, er werden kleine brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Drie auto's en een scooter moesten het ontgelden. Eén auto brandde van binnen uit en van de scooter bleef weinig over.

Een buschauffeur werd bekogeld met vuurwerk terwijl hij een obstakel voor zijn bus weghaalde. Ook brandweerlieden en agenten waren doelwit. De ME werd erbij gehaald, maar het vormen van een linie bleek voldoende. Wel kreeg één van de ME'ers nog een vuurpijl op zich af, met als gevolg brandplekken in zijn uniform. Dit blijkt uit een Tweet van een collega.

OPA en SPA willen weten waarom de gemeente van beleid is veranderd, in ieder geval in Overdie en dan met name wat betreft sluitingstijd van No Limit. Ook vragen de partijen waarom zij via de media op de hoogte moesten komen van alle wantoestanden in de wijk.

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl