Alkmaar Centraal


Na een intensieve restauratie hangt het groepsportret 'Officieren van de oude Schutterij van Alkmaar' van Caesar van Everdingen weer op zaal in Stedelijk Museum Alkmaar. Van Everdingen maakte dit forse schilderij in 1641, toen hij 24 of 25 jaar oud was. Het was zijn eerste grote publieke opdracht en daarmee een soort visitekaartje voor potentiële klanten. De restauratie is uitgevoerd met steun van de Vereniging Rembrandt, mede namens haar BankGiro Loterij Restauratiefonds.

Het schuttersstuk was in 2016-2017 enkele maanden op zaal te zien, in de tentoonstelling over Van Everdingen's oeuvre getiteld ‘Vleiend penseel’. Omdat het werd ontsierd door vergeelde vernis en vele verkleurde overschilderingen en retouches, werd het nadien in het depot gehangen in afwachting van de restauratie, die deels openlijk voor bezoekers zou worden gedaan. Veel sneller dan gedacht kon die in gang gezet worden, dankzij een ruimhartige subsidie uit een nieuw restauratiefonds van de Vereniging Rembrandt.

De restauratoren, Erika Smeenk-Metz en Johanneke Verhave, hebben allereerst de vergeelde vernis en alle overschilderingen en retouches verwijderd. Vele scheuren en enkele grote gaten kwamen naar voren. Na schoonmaak werd echter ook de hand van de meester weer zichtbaar; de talloze en zeer ruime overschilderingen hadden de subtiele toets van Van Everdingen aan het zicht onttrokken. Vervolgens werden alle kale plekken gevuld en geretoucheerd. Vooral de gezichten van de schutters zijn opgeknapt: door de overschilderingen leken het net maskers. (foto: Allard Kaai)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl