Alkmaar Centraal


Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Langedijk wordt zondag 26 januari om 17:00 uur een officiële herdenking gehouden bij ‘De Stier’ in Noord-Scharwoude. Tijdens de ceremonie wordt het tijdelijke Holocaust Monument 'Levenslicht' officieel in gebruik genomen.

Daarna is het monument van 27 tot en met 31 januari te zien bij het Huis van de Gemeente, De Binding in Zuid-Scharwoude. Het monument maakt deel uit van een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 gemeenten deelnemen. De plek bij 'De Stier' is gekozen omdat deze symbool staat voor de Joodse inwoonster van Noord-Scharwoude, die door de Duitse bezetters werd gedeporteerd.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de gemeenten waar zij woonden, waaronder Langedijk.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject 'Wordt gemist', blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Ook de Langedijker scholen doen mee aan het lesprogramma. (foto: Wikimedia / Casper Meijn)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl