Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Zondagavond hebben natuurliefhebbers een avondwake gehouden voor de bomen in stadspark de Hout. De Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) begint maandag met de kap van 41 bomen om ruimte te creëren voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. "Ik ben woedend", vertelt Willem Boomkens van actiegroep Red de Hout.

Met kaarsjes liep de groep door het park. Sommigen zetten kaarsjes bij enkele bomen en raken ze nog even aan. De emoties zijn voelbaar. "Morgen als de bomen worden omgezaagd ben ik in rouw", vertelt een van de aanwezigen mediapartner NH Nieuws. "Ik probeer er maar zo min mogelijk aan te denken."

De avondwake is georganiseerd door de actiegroep Red de Hout. Zij strijden al drie jaar om de kap tegen te houden. Aan die strijd kwam vorige week donderdag een einde toen de rechter besloot dat de Noordwest Ziekenhuisgroep door mag gaan met de kap. "Ik ben woedend", vertelt Willem Boomkens van de Red de Hout. "Ik snap niet dat een ziekenhuis kiest voor een optie waarbij helende natuur wordt opgeofferd."

De actiegroep vreest dat de bomenkap ernstige gevolgen gaat hebben voor de verschillende vleermuissoorten die in het gebied leven. Noordwest begint vermoedelijk maandag al met de kap. Het gaat om zes bomen op het ziekenhuisterrein en 35 bomen in de Westerhout. Enkele te kappen bomen blijven nog tot februari 2021 staan. Dit geeft vleermuizen, volgens NWZ, gelegenheid om stapsgewijs te wennen aan de veranderende omgeving.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl