Tijdens de landelijke finale van de European Union Science Olympiade (EUSO) aan de Universiteit Maastricht is het team van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar tweede geworden. Zarah van Dorth, Marit Hamer en Brechtje van mogen daarom, net als het winnende team, Nederland vertegenwoordigen op de 18e internationale EUSO, die in mei plaatsvindt in Tsjechië.

De jaarlijkse olympiade is bedoeld om leerlingen in de EU enthousiast te maken voor wetenschap en technologie, en om hen de kans te geven te excelleren. Er was in de voorronden gestart met zo'n 150 drietallen van havisten en vwo'ers, van hooguit 16 jaar oud. Ze deden wetenschappelijk onderzoek in de biologie, natuurkunde en scheikunde. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten. Tien teams gingen naar de landelijke finale.

Onder andere werden de micro-bacteriële effecten van handenwassen onderzocht, de kracht van de armspieren en waarom mensen in Frankrijk door het drinken van wijn veelal weinig last hebben van dichtgeslibde aderen, ondanks hun eetpatroon.

Emiel de Kleijn, coördinator van de olympiade, benadrukte dat het "echt een close finish" was tussen de tien teams. Hij feliciteerde dan ook alle deelnemers en sprak de hoop uit dat ze na het behalen van hun diploma kiezen voor een studie en carrière in bèta en techniek.
Pin It
Bekeken: 2559x
https://ee.itk.ac.id/data/