Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Superstar Theaterproducties heeft zichzelf inmiddels wel bewezen met succesvolle musicalproducties als 'Scrooge en Jesus Christ Superstar. Dit jaar zet het productiehuis echter iets heel anders op de planken. Met het 75-jarig jubileum van de bevrijding in het achterhoofd werd gekozen voor het verhaal van de Alkmaarse verzetsstrijder Fritz Conijn. Een verhaal dat (nog) niet veel mensen zullen kennen.

Fritz was 17 jaar toen Duitsland Nederland binnenviel en goochelde geld bij elkaar voor de achtergebleven moeders en kinderen als de mannen op zee niet terug konden keren naar het bezette Nederland. En voor de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam. En zo kwam van het een het ander en raakte hij betrokken bij het Noord-Hollandse verzet. Zo jong als hij was werd hij toch gezien als een belangrijke leider van de weerstand tegen de Duitsers, moedig en volhardend. Het kostte hem uiteindelijk zijn leven, hij werd op 6 september 1944 gefusilleerd in Vught.

"Het is een jongen die op jonge leeftijd voor heel veel verschillende keuzes kwam te staan", vertelt Lars Belleman, die in de huid mag kruipen van Fritz. Het theaterstuk over de verzetsstrijder is niet een traditioneel heldenepos: "Niet alles wat hij deed was goed. Hij heeft heldhaftige dingen gedaan, maar er zat ook vaak een donkere kant aan." En zoals dat gaat met een goed versus kwaad verhaal heeft de hoofdrolspeler, Fritz, ook hier een tegenspeler nodig.

Dat is Nico Meurs geworden, hij speelt Emil Rühl, een Duitse medewerker van de Sicherheitsdienst (SD) die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele slachtoffers heeft gemaakt in Noord-Holland: "De sympathie, ook bij mij als mens gaat natuurlijk uit naar Fritz, maar ja, ik sta aan de andere kant en als acteur is dat wel een hele interessante uitdaging. Want je moet als acteur toch een bepaalde sympathie voor je personage voelen"

In totaal doen er zestien amateurspelers uit de regio mee in 'Fritz, 75 jaar vrijheid', dat op 2, 4 en 5 mei te zien is in TAQA theater De Vest. Tegelijkertijd is er een expositie over Fritz Conijn te zien in de foyer van het theater.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl