Alkmaar Centraal


Aan de Hertog Aalbrechtweg, naast het Van der Meij College. Daar moet de nieuwe Europese school komen, vinden Alkmaars wethouder Paul Verbruggen en ook Bergens wethouder Antoine Tromp. Met de slogan 'Closely Connected' presenteerden ze donderdag de beoogde locatie.

De Europese school in Bergen bestaat al sinds de jaren '60 en is hard aan vernieuwing toe, maar behoud in de gemeente is geen optie. "De enige geschikte locatie is de huidige", legt wethouder Tromp uit. "Tijdens de sloop en nieuwbouw zou er ergens een tijdelijke opvanglocatie moeten komen". Dat vond ook het Ministerie van Onderwijs geen goed idee. Dus kwam Bergen in 2017 al snel samen met Alkmaar uit op verhuizing naar Alkmaar. 

Het Pakket van Eisen moet nog door het Ministerie van OC&W opgesteld worden, maar duidelijk is dat de nieuwe school goed bereikbaar moet zijn met de auto en het openbaar vervoer, en in de buurt van sportvoorzieningen moet liggen. "Zowel voor de huidige leerlingen als voor de medewerkers van het Joint Research Centre in Petten en de huidige school in Bergen, is het van belang dat de school in de regio blijft", voegt Wethouder Paul  Verbruggen daar aan toe.

De enige serieuze concurrent voor Alkmaar is Zaanstad, dat dichter bij het Europees Medicijn Agentschap (EMA) in Amsterdam ligt. Zo'n 93 leerlingen van ouders die daar werken zitten op de Europese School. Maar toch is ook voor hen de beoogde Alkmaarse locatie interessant: dicht bij het NS-station, dicht bij de ringweg en in de spits rijden ouders of het georganiseerde vervoer telkens tegen de drukte in.

Nog een voordeel is de expertise binnen gemeente Alkmaar. "We hebben een bouwteam dat veel ervaring heeft met het bouwen van scholen", aldus Verbruggen. Alkmaar promoot de locatie met de slogan 'Closely Connected' als aantrekkelijk werken en wonen in een nauw verbonden natuurlijke, levendige, historische, culturele, sportieve en betaalbare omgeving.

Verbruggen en Tromp hopen dat de school voor 600 leerlingen van 4 tot 18 jaar er in 2024 staat. Maar eerst moet het Ministerie van OC&W dus nog het PvE opstellen, zodat de gemeente het bid daar op kan afstemmen en er zelf groen licht voor kan geven. Als het meezit komt er eind 2020 toestemming vanuit de EU en begin 2021 van de 'board' van Europese scholen.

De gemeente wil nadrukkelijk de ouders betrekken bij het ontwikkelingsproces. Verbruggen: "Het is tenslotte de school voor hun kinderen." Daarom is een website in  de lucht gebracht: europeanschoolalkmaar.com. (foto: artist impression Europese School)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl