KunstNetTV heeft een filmportret over de Alkmaarse broeder Donatianus (ook bekend als Jaap Molenkamp) gemaakt. Hij was direct na de oorlog als tekenaar en schilder regelmatig in Alkmaar te zien. Op de fiets in z’n pij met veel knoopjes bezocht hij interessante plekken in de toen nog kleine stad, om zo getrouw mogelijk het stadsbeeld van 1945 voor de muurschildering vast te leggen. Alles moest kloppen.

Jaap Molenkamp groeide op in de Zocherstraat in Alkmaar in een klein huisje. Zijn vader was stadsbaggeraar. In het grote katholieke gezin ontwikkelde hij zijn tekentalenten, maar koos op 11 jarige leeftijd al voor het broederschap. Tekenen bleef zijn hele leven lang. Werkzaam als docent maakte hij eindeloos veel kunstwerken. Een verhaal dus over een jongen uit een arbeidersgezin die hield van het landschap en dat in aquarellen en schilderijen vastlegde.

Zijn neef en nicht vertellen over hun oom en de familie Molenkamp. Harry de Raad van het Regionaal Archief Alkmaar vertelt over de muurschildering in de voormalige jongensschool aan de Koornlaan en hoe die tot stand kwam. De uitzendingen van Kunstnet zijn dagelijks te zien om 10:00 uur en om 22;00 uur via HALStad Centraal TV.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl