Sinds 2012 steeg het aantal bouwvergunningen landelijk gestaag, maar in 2018 kwam daar een einde aan en afgelopen jaar was er een daling. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In Alkmaar werden vorig jaar 226 vergunningen verleend. Heerhugowaard verleende daarentegen nog 504 vergunningen en Langedijk 172 stuks.

Alkmaar lijkt dus achter te lopen op de buren maar daarbij moet gezegd worden uitbreidingsmogelijkheden binnen deze gemeente beperkt zijn. Ook gaan vergunningen over bouwprojecten, niet losse panden of woningen. Alkmaar gaat meer en meer de hoogte in.

Gekeken naar de hoeveelheid geld die door de maanden heen wordt uitgegeven aan bouwprojecten in Nederland, lijkt de vertraging de woonsector wat minder te treffen dan de bedrijfssector.

Van invloed op de bouw waren de aangescherpte stikstofwetgeving en de inmiddels weer verruimde PFAS-regeling. Wat dat betreft zou het aantal vergunningen in 2020 weer aan moeten trekken. Maar daarbij komt dat het aantal faillissementen in de nationale bouw over 2019 met 15 procent steeg ten opzichte van 2018, dus dat is nog niet zeker.

Bouweconoom Madeline Buijs van ABN Amro legt in De Telegraaf uit dat niet alleen de milieuwetgeving voor problemen zorgde, maar ook stijgende bouwkosten en voortkruipende aanvraag- en bezwaarprocedures. Dit geldt ook voor nieuwe infrastructuur en upgrades die nodig is bij de grotere bouwprojecten.
Bekeken: 2211x