00:00
55
00:00


Strijkmolen K staat in het gezelschap van nog twee andere strijkmolens langs de Noordschermerdijk, pal langs de grens tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Een strijkmolen zorgt voor het verplaatsen van water in vooral horizontale richting, er wordt dus geen hoogteverschil overwonnen. Dat water wordt verplaatst door een vijzel, "dat is eigenlijk een soort superwokkel", verteld Fred Oudejans aan Alkmaar Centraal.

Fred maakt deel uit van de onderhoudscommissie van de Schermer Molens Stichting en heeft een goede reden om vrijdagochtend bij strijkmolen K te zijn; er worden twee roeden vervangen en er wordt een nieuwe vijzel geleverd. "We willen de molens behouden en het apparaat is pas compleet als je kunt laten zien waarvoor-ie gemaakt is . Draaivaardig is leuk, maar maalvaardig is nog mooier", vertelt hij enthousiast.

Strijkmolen K is rond 1627 gebouwd in en werd in 1831 is voorzien van een vijzel. Voor de echte liefhebber: het is een rietgedekte achtkantige molen van het type grondzeiler, een binnenkruier met een oudhollands wiekenkruis. Maar hoe oud of nieuw zo'n molen ook is, er blijft altijd werk aan zegt Oudejans: "Alles dat nieuw is en nieuw staat verrot net zo hard als het oude. De enige concessie die we tegenwoordig doen is dat er meer leefruimte in de molen is."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl