Alkmaar Centraal


Juri H. kreeg vrijdag 16 jaar cel vanwege de liquidatie van Alkmaarder Coen de Nijs op 22 juni 2001. Dat is een jaar meer dan het OM eiste. De Alkmaarse rechtbank liet meewegen dat de 47-jarige man uit Estland geen openheid had gegeven over zijn motief, en dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide en kille liquidatie.

Coen de Nijs werd werd op klaarlichte dag in het centrum van Alkmaar van dichtbij door het achterhoofd geschoten. Jarenlang tastte de politie in het duister over de zaak. Totdat H. plotseling vorig jaar de moord bekende, terwijl hij een straf uitzat voor verboden wapenbezit. Hij gaf aan spijt te hebben, maar zei niets over zijn motief. Vorige maand verklaarde Juri H. dat het een vergeldingsactie was voor een ruzie maanden eerder, maar het OM dacht eerder aan een kil voorbereide liquidatie in opdracht. De rechtbank vond zijn verklaring eveneens twijfelachtig.

De politie heeft inmiddels uit de doeken gedaan hoe de moordzaak verliep, van een toevallige controle in Oegstgeest tot veroordeling. Maar waarschijnlijk zal nooit duidelijk worden of Juri H. inderdaad in opdracht handelde en wellicht liever in Nederland gevangen zit, dan dat hij wordt teruggestuurd naar Estland.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl