Alkmaar Centraal


Jos Krieckaert van stichting Het Grote Raam ziet het al helemaal voor zich. "De ramen van de Grote Kerk waren ooit voorzien van gebrandschilderd glaswerk. Hoe prachtig moet dat zijn geweest, de weerkaatsing van gekleurd licht op de stenen vloer en muren. Dat magische licht willen wij graag terugbrengen in onze meer dan 500 jaar oude kerk", zo vertelt hij aan Alkmaar Centraal. Nu zit er nog gewoon glas in wat mogelijk grootste kerkraam van Europa is,, maar in 2023 moet het klaar zijn en prijkt er, als het goed is, een glas in loodraam van 9 bij 23 meter in de Grote- of Sint Laurenskerk.

Het zal bij voorkeur vervaardigd worden door een bekend kunstenaar en het jaar van onthulling is niet zomaar gekozen: Alkmaar viert in 2023 dat het 450 jaar geleden is dat de Spanjaarden verjaagd werden. Goedkoop is het niet,  initiatiefnemers Jos Krieckaert en Gerjon Rooker schatten dat er tussen de 5 ton en een miljoen euro voor nodig is. Om dat bij elkaar te krijgen benaderen ze Alkmaarse bedrijven, de gemeente, en ook particulieren en is er een website opgezet waar meer informatie is te vinden.

Het idee is om het raam als geschenk en eerbetoon aan de kerk 'te geven' met als thema ‘Licht van vrijheid’, waarbij uiteraard gedoeld wordt op de victorie op de Spanjaarden. "Het is uitgesproken Alkmaars en gaf in 1876 aanleiding voor het onthullen van het standbeeld Vrouwe Victoria als symbool van het verzet dat de Alkmaarders toonden. De belangstelling voor de victorie bestaat nog steeds en wordt breed gedragen."

Voor de kerk is het al eeuwen geleden dat belangrijke kunstwerken aan het interieur zijn toegevoegd, zoals het Van Covelensorgel in 1511, de gewelfschildering Het Laatste Oordeel in 1516 en het hoofdorgel met schilderingen van Caesar van Everdingen in 1646. In tegenstelling tot veel andere grote stadskerken is er de laatste eeuwen niets tastbaars aan het interieur toegevoegd.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl