Woensdag 18 maart geeft Eric-Jan Pleijster op uitnodiging van Architect Informatiecentrum Alkmaar een lezing over 'Scenario’s voor zeespiegelstijging' in Theater De Vest. Pleijster werkt bij LOLA Landscape Architects Rotterdam en zal grote vragen bespreken op het vlak van zeespiegelstijging, waterveiligheid en zoetwatervoorziening, landbouw en voedselvoorziening, energie, ecologie en biodiversiteit in Nederland, en hoe deze allemaal met elkaar te verbinden.

De antwoorden op die vragen kunnen worden gevat in Plan A: alles doen binnen onze mogelijkheden om de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. Maar Nederland heeft meer opties nodig, vindt Pleijster, om als land te kunnen reageren op de effecten van klimaatverandering, zoals versnelde zeespiegelstijging volgens een niet ondenkbaar scenario: twee meter in 2085, drie meter in 2100 en zes meter in 2200. Ondanks deze imponerende cijfers schetst Pleijster's Plan B een positieve toekomst waarin Nederlanders op een hele andere manier omgaan met het wassende water.

Eric-Jan Pleijster (1977)  studeerde Landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit en slaagde cum laude in 2003. Zijn toekomstverkenning Plan B NL2200 stond aan het begin van een brede discussie over ruimtelijke ordening, klimaatverandering en zeespiegelstijging.

De lezing begint om 20:00 uur en vindt plaats in de Pleinzaal. Toegang is 5 euro, vrienden van AIA betalen 3 euro. Inschrijven en meer informatie op aia-alkmaar.nl.
Pin It