Alkmaar Centraal


Nog maar drie jaar geleden is de Langestraat voor 7,5 ton op de schop gegaan, maar nu al is de schade aan de bestrating van de Alkmaarse winkelstraat aanzienlijk. Door vrachtwagens van met name leveranciers en brokkelen de tegels af en verzakken ze.  Toch is totale vervanging op korte termijn niet nodig, stelt wethouder Marcel van Zon op basis bevindingen van een extern adviesbureau. Als alleen de beschadigde tegels vervangen worden kan de winkelstraat volgens hem nog jaren mee.

BAS-fractievoorzitter Willem Peters heeft al vorig jaar een officiële vraag voorgelegd aan het college over de besluitvorming rond de bestrating van de Langestraat. "Wie heeft de originele tegels uitgekozen, en zijn ze wel getest op zwaar vrachtverkeer? Als ze nu vervangen worden door tegels van dezelfde slechte kwaliteit zitten we binnen no time weer met de brokken. Er ligt nog een reservevoorraadje op de gemeentewerf, die willen ze gaan gebruiken."

Peters herinnert eraan dat de vorige wethouder, die de bestrating van de Langestraat in gang zette, het project in 40 jaar wilde afschrijven. De raad maakte daar 20 jaar van. Peters: "En kijk wat er nu gebeurt: binnen drie jaar na een grote opknapbeurt zijn er alweer herstelwerkzaamheden nodig."

Speciale aandacht heeft Peters voor de tegels van het kunstproject ’Walk of History’. Dat zijn de deels doorzichtige tegels met informatieve Alkmaarse taferelen. "Die zijn bijna allemaal verzakt. De plexiglas vensters zijn soms zo bekrast dat de taferelen niet goed zichtbaar meer zijn. Ik hoop maar dat die nog hersteld kunnen worden."

Begin tweede kwartaal start de gemeente met het herstel. In proefvlakken wordt uitgeprobeerd wat de beste manier van repareren is.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl