Alkmaar Centraal


In 2019 werden vijf glas-in-loodvensters aan het zuidtransept van de Grote Kerk van Alkmaar gerestaureerd. Binnenkort zijn zes ramen aan de noordzijde van het transept (dwarsbeuk)  aan de beurt. Maandag wordt gestart met de steigerbouw voor het project, dat bij elkaar zes maanden zal gaan duren. Stichting Grote Kerk Alkmaar is opdrachtgever en zoekt nog aanvullende sponsoring en donaties.

De vensters in beide kanten van het transept zijn ooit hersteld met een soort natuursteen die de tand des tijds niet goed heeft doorstaan. Ditmaal wordt teruggegrepen op het soort zandsteen dat bij de grote aanbouw uit de 15e en 16e eeuw werd toegepast. Bovendien zijn de ijzeren kettingankers, die als een soort wapening in de ramen en de muren zijn ingemetseld, flink door roest aangetast. De glas-in-loodpanelen worden uitgenomen en waar nodig opnieuw in het lood gezet.

De steigers worden ook gebruikt voor het overige onderhoud, zoals het nazien van de spantenconstructie onder de vieringtoren, herstel van voeg- en metselwerk en controle op houtaantasters.

Om overlast voor bezoekers en huurders zoveel mogelijk te beperken, worden de steigers aan de binnenzijde van de Grote Kerk stofdicht afgeschermd. Vanzelfsprekend wordt alles gedaan om schade aan het interieur te voorkomen.

De werkzaamheden worden veelal uitgevoerd door bedrijven in de regio. Hoofdaannemer is Pronk Restauratie uit Warmenhuizen, plan en begeleiding door De Monumentenman uit Alkmaar, glas-in-lood door Glasatelier Lichtraamwerk uit Noord-Scharwoude,  natuursteen door Meesters In uit Tienhoven en steigerwerk van Koedooder uit Blokker.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl