De voorzitter van de Alkmaarse gemeenteraad, burgemeester Piet Bruinooge, heeft besloten om de raadsvergadering van 23 april aanstaande via livestream te houden. Een overgrote meerderheid van de raadsleden is echter tegen digitaal vergaderen. Voor fysieke commissie- en raadsvergaderingen wordt nu een zaal gezocht. De grote zaal van De Vest is al genoemd, alsook de Grote Kerk. De eerste fysieke bijeenkomst zal in mei zijn. Geprobeerd zal worden om dan veel achterstallige zaken af te handelen.

Fractievoorzitter van de PvdA David Rubio Borrajo zegt dat zijn fractie uitdrukkelijk voor fysiek samenkomen is. "Met digitaal vergaderen komt de democratische besluitvorming onder druk te staan. Debatteren is ook moeilijk, en niet iedereen is even capabel in de omgang met techniek. Waar we samen komen maakt mij niet uit, al is het de Notre Dame".

Victor Kloos van OPA: "Wij willen ook fysiek vergaderen, omdat er digitaal zoiets verloren gaat als lichaamstaal. Ook insprekers en andere burgers die bij de vergaderingen aanwezig willen zijn hebben het bij digitaal vergaderen moeilijk. Wat ons betreft kunnen we trouwens wel in de raadszaal blijven, dan komen gewoon alleen de woordvoerders bij elkaar". Willem Peters van BAS noemt digitaal vergaderen "de dood in de pot voor het debat." Als alternatieve ruimte heeft hij het liefst De Vest, in de Grote Kerk vindt hij de akoestiek slecht.

Leefbaar Alkmaar's Maya Bolte noemt vooral de openbaarheid van bestuur als reden om fysiek te vergaderen. "De Alkmaarse burger mag van ons verwachten dat wij ons werk goed doen. Dat ze er niet opeens achter komen dat er even een besluit genomen is." Ook zij noemt de insprekers en andere burgers die digitaal niet goed aan hun trekken komen. "En als alternatieve locatie denken wij ook aan het AZ-stadion, De Meent of een ruimte in een scholengemeenschap als het PCC".

Voorstander van digitaal vergaderen is D66-fractievoorzitter Peter van Diepen: "De omstandigheden vragen erom, dat is klip en klaar. We zullen de adviezen van het RIVM op moeten volgen en het goede voorbeeld moeten geven aan onze kinderen". Ook de VVD wil voorlopig digitaal vergaderen. John van der Rhee: "Belangrijker dan hoe we vergaderen is dat we snel weer aan de slag gaan. Nu kunnen we nergens mee instemmen of tegen zijn, de raad moet weer gaan functioneren".

Alle partijen zijn wel bereid om eenmalig op 23 april digitaal samen te komen om dan de belangrijkste onderwerpen die met de coronacrisis te maken hebben te bespreken. Die raadsvergadering is, zoals gebruikelijk, voor iedereen te volgen via Alkmaar Centraal en op alkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl