Alkmaar Centraal


OPA is blij dat het college Alkmaarders flink wil steunen tijdens en ook nog na de coronacrisis, maar de lokale partij is niet te spreken over de aanpak van B&W. Raadslid Anjo van de Ven: "Natuurlijk begrijpen wij dat het college op korte termijn geld nodig heeft om de ergste nood te lenigen bij bedrijven, cultuurinstellingen, sportclubs en andere getroffen partijen. Maar een blanco cheque van 10 miljoen? Zonder aanvullende uitleg? Dat is wel heel veel ‘zakgeld’ voor de wethouder financiën...."

De ex-wethouder heeft ook geen goed woord over voor het "plotseling uit de hoge hoed" trekken van het plan om 1,5 miljoen euro vrij te maken voor wederopbouw. "Ook zonder plan. Daarmee houdt het college zich niet aan de democratische spelregels. En zet de gemeenteraad buitenspel." Een dag later volgden vergelijkbare berichten van Seniorenpartij Alkmaar en BAS, waarbij BAS fijntjes opmerkt dat in het college geen vertegenwoordigers van lokale partijen zitten, terwijl 30 procent van de inwoners lokaal stemde.

OPA begrijpt dat een gedetailleerd stappenplan met diverse potjes niet zo snel al beschikbaar kan zijn, "maar je kunt op zijn minst in grote lijnen aangeven hoeveel je voor wat nodig hebt", stelt Van de Ven. "Zonder plannen geen geld", citeert ze een van haar politieke leermeesters Henk Eggermont. Hij zij ook: "Voor een goed plan is altijd geld."

Het college verwacht dat er door de coronacrisis potjes deels onaangeroerd blijven die kunnen worden gebruikt voor het mandaat, maar dat er tevens overschrijdingen zijn. Van de Ven wil ook hier graag meer inzicht, inclusief een geschatte jaarrekening 2020, gebaseerd op de huidige ontwikkelingen. 

Voor de dekking van de 10 miljoen oppert het college verkoop van aandelen, de waarde hiervan is "substantieel", en van vastgoed. Van de Ven vraagt zich of er gegadigden zijn voor vastgoed. Een andere vraag is of lopende programma's vertraagd of versneld kunnen worden, zodat er meer speling staat voor dekking van de noodfondsen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl