De restauratie van de consistorie in de Grote Kerk, de ruimte waar de Alkmaarse kerkenraad vergaderde, is klaar. Blikvanger is het beschilderde gewelf, waar een jaar lang door restauratoren aan is gewerkt in opdracht van de Stichting Grote Kerk Alkmaar, eigenaar van de kerk. Onderzoek wees uit dat deze schildering op een bijzondere wijze de roerige geschiedenis van Alkmaar in de 16e en 17e eeuw laat zien.

Het gewelf toont verschillende wapens van steden of machthebbers die in de loop der eeuwen van belang zijn geweest. Zo zijn aan de raamzijde de wapens zichtbaar van de steden Alkmaar, Delft en Oudewater. Aan de kerkzijde is het wapen van Filips van Bourgondië te zien, aan de andere kant dat van Holland, met daartussen het wapen van Karel V, het hoogste gezag. In de loop van de tijd zijn sommige wapens weggehaald, maar met de restauratie is alles weer in de oude toestand teruggebracht.

Er was nog weinig bekend over de geschiedenis van de consistorie.  Restauratoren Willem Haakma Wagenaar en Edwin van den Brink: "Pas bij de demontage van het gewelfbeschot kon de kapconstructie goed onderzocht en ingemeten worden. De houtconstructie en ook de schilderingen op het gewelfbeschot bleken nog vrijwel origineel te zijn en hebben we mooi kunnen restaureren."

Een belangrijke ontdekking was dat de zaal ook werd gebruikt voor stedelijke ontvangsten, een functie waar de wapens in het gewelf goed bij pasten.
Door de restauratie en een nieuw interieur, ontworpen door Bureau Opera, is Alkmaar een representatieve zaal rijker die kan worden gehuurd door 6 tot 50 personen voor vergaderingen, presentaties en borrels via grotekerkalkmaar.nl (foto: Rick Akkerman)
Pin It
Bekeken: 1909x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/