Vlak bij de Waagtoren in Alkmaar is een plek gecreëerd waar overledenen tijdens de coronatijd opgebaard kunnen worden: het Afscheidshuis. De nabestaanden krijgen de sleutel van deze locatie en kunnen 24 uur per dag, tot en met de dag van het afscheid, naar hun overleden dierbare toe.

Het Afscheidshuis is een initiatief van uitvaartbegeleider Natasja van der Woude. "Aan het begin van de coronacrisis verzorgde ik het afscheid van een jong persoon met een groot sociaal netwerk en een grote, hechte familie. Als gevolg van de crisis mochten er bij de uitvaart echter slechts 30 personen aanwezig zijn. Dat geldt nog steeds, zeker tot 1 juli."

Om toch iedereen persoonlijk en fysiek afscheid te kunnen laten nemen, kon de overledene toen nog naar een 24-uurskamer worden gebracht waar de familie meerdere momenten per dag vrienden en familie in kleine aantallen kon ontvangen. Natasja: "Ik zag hoe waardevol het was om dankzij de 24-uurskamer persoonlijk afscheid te kunnen nemen."

Daardoor ontstond haar initiatief voor een Afscheidshuis in Alkmaar. Aan de Zijdam 11 vond zij een typisch Alkmaarse locatie. "De en-suite-deuren scheiden de voorkamer met comfortabele zithoek van de opbaarruimte. Een fijne, warme plek om herinneringen te delen”, aldus Natasja.

Afgelopen week gaf de gemeente groen licht voor een periode tot en met 31 juli. Natasja is te bereiken via afscheidshuisalkmaar.nl.

 
Pin It
Bekeken: 1790x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/