De afgelopen week hingen twee verslaggevers van dagblad Trouw dagelijks rond op 'probleemstraat' de Laat in Alkmaar. De waarnemingen en constateringen in het artikel dat daar zaterdag over verscheen stemmen niet vrolijk. De cijfers ook niet. In tien jaar tijd nam volgens Trouw en retailonderzoeksbureau Locatus het aantal passanten op een zaterdag af van 18.000 naar 10.600. Het laat zich zien in de leegstand en verloedering van 'Alkmaars langste winkelstraat'.

Een kant en klare oplossing is er volgens het artikel niet, maar er zijn wel een aantal wetmatigheden waar rekening mee gehouden zou moeten worden. Het woord 'overbewinkeling' valt en een winkelgebied dat het moeilijk heeft krimpt en 'trekt zich terug', zo is te lezen. De problemen zijn het grootste aan de Oostelijke kant van de Laat, bij de Schelphoek garage. Al langer wordt daarom gepleit voor een verruiming van het bestemmingsplan voor dat deel van de Laat zodat er (ook) woningbouw gerealiseerd kan worden. Met een sterkere concentratie retail in het westelijk deel kan dat wellicht gered worden.

Het is opvallend dat het probleem al langer speelt maar toch niet echt een plek op de politieke agenda lijkt te kunnen veroveren. Wethouder Pieter Dijkman laat Trouw weten dat er echt "geïnvesteerd wordt in het gebied" en dat er plannen zijn voor een herstructurering, maar dat de gemeente nu eerst hulp wil bieden aan de ondernemers die door de cronacrisis in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen. Want die bedreiging heeft er inmiddels voor gezorgd dat er, alweer, twee deuren definitief gesloten zijn op de Laat...
Bekeken: 1941x