Het was afgelopen zaterdag een stuk rustiger in de Alkmaarse binnenstad dan de week ervoor. Of dat te maken heeft met de aangescherpte maatregelen of alleen met de aandacht daarvoor is niet duidelijk. Mogelijk laten mensen de winkelstraten even links liggen na alle aandacht van afgelopen week.

De mensen die wèl naar binnenstad zijn gekomen lijken zich aan de nieuwe regels te houden. Er wordt keurig rechts gehouden, niet heel verwonderlijk gezien het aantal aanwijzingen dat aanwezig is. Daar bovenop is er nu ook de mogelijkheid gebruik te maken van een automatische zeep dispenser om, voor mensen de Langestraat inlopen, de handen te reinigen. De gastvrouw die er bij staat benadrukt nog maar even dat het gebruik ervan strikt vrijwillig is.

De lastigste nieuwe regel lijkt het verbod op het meevoeren van de fiets te zijn. Her en der zijn er nog wel mensen die de borden die het verbod kenbaar maken over het hoofd lijken te hebben gezien. Ook winkeliers moeten rekening houden met het zo min mogelijk 'blokkeren' van de mensenstroom en moeten de gebruikelijk reclame-uitingen binnenhouden. (foto's: Marco Schilpp)
Bekeken: 1516x