Verzorgingshuis Agnes in Egmond aan Zee is plotseling getroffen door het COVID19-virus. Het Noordhollands Dagblad meldt vandaag dat zo’n twintig van de bijna zeventig bewoners en vijf medewerkers besmet blijken.

In Agnes wonen ouderen die intensieve en/of psychogeriatrische (dementie) zorg nodig hebben. De bron van de plotselinge verspreiding is nog niet duidelijk. Bijna eenderde is positief getest. Het wachten is nog op de uitslagen van de laatste testen.

Er zijn direct maatregelen getroffen. Enkele cliënten zonder corona zijn tijdelijk verhuisd naar een aparte unit. Een bezoekersstop is meteen ingegaan en iedere bewoner moet op de eigen kamer blijven. Wie mogelijke verschijnselen heeft gaat in quarantaine.

Personeel van verzorgingshuis Agnes wordt niet meer uitgewisseld met het Egmondse zorgcentrum Prins Hendrik vlakbij. Medewerkers verzorgen alle bewoners nu verplicht met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het risico op verdere verspreiding wil De Zorgcirkel zoveel mogelijk verkleinen. Daarom zijn de gezamenlijke huiskamers en de broodwinkel gesloten. Activiteiten zijn afgelast.

Het Noordhollands Dagblad sprak met waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel van de gemeente Bergen. Hij noemt de situatie in het zorgcentrum ’heel verdrietig’: "De Zorgcirkel houdt de vinger stevig aan de pols, zit er echt bovenop.”

De Zorgcirkel beheert 27 locaties tussen Egmond en Volendam. Van de achtduizend cliënten liepen 69 een besmetting op. In april overleden hiervan 45 bewoners. Actuelere gegevens zijn niet beschikbaar. (foto: De Zorgcirkel)
Bekeken: 2670x