Dit jaar wordt herdacht en gevierd dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd. Namens VVD Alkmaar pleit John van der Rhee voor aandacht voor een Alkmaarder die in de jaren van bezetting een heldenrol in het verzet innam: Bram Daalder. Op 26 maart 1942 werd Bram op de Paardenmarkt door de Alkmaarse politie gearresteerd, die toen voor de bezetters werkte. Hij was op het plein om een kist in ontvangst te nemen, waarin een geheime zender zou zijn verstopt. De kist bevatte echter stenen; er was verraad gepleegd en voor Bram was een val opgezet.

Via de gevangenis in Amsterdam en het beruchte 'Oranjehotel' in Scheveningen, kwam Bram in 1944 terecht in kamp Amersfoort. Hier pleegde hij zijn voornaamste verzetsdaad: als administrateur vernietigde hij 60 persoonsbewijzen van gevangenen die ter dood waren veroordeeld, en voorkwam dat zo ze gefusilleerd werden. Voor straf moest hij naar het kamp Neuengamme, en daarna naar het concentratiekamp Buchenwald. Hier stierf hij, slechts 24 jaar jong, begin 1945.

VVD Alkmaar pleit ervoor om Bram Daalder op enige manier te eren, zoals dat gedaan is met 'Tante' Truus Wijsmuller-Meijer en Fritz Conijn. Zijn nazaten Eric en Daniëlle Daalder denken aan een gedenkteken op de Paardenmarkt. Van der Rhee dringt er bovendien op aan dat er dit herdenkingsjaar nog een definitief namenmonument komt voor alle Alkmaarse holocaust-slachtoffers.
Bekeken: 1629x