Provincie Noord-Holland heeft in kaart gebracht waar de nieuwe ondergrondse elektriciteitsleiding tussen Beverwijk en Oterleek het best gelegd kunnen worden. Dit om de toenemende behoefte aan capaciteit het hoofd te kunnen bieden. Samen met de betrokken gemeenten Beverwijk, Zaanstad, Uitgeest, Castricum en Alkmaar wordt dit plan nu verder uitgewerkt.

Naast dat er flink bijgebouwd wordt, zijn er steeds meer huishoudens die van gas overstappen op elektriciteit en neemt het aantal elektrische voertuigen op de weg toe. Daarnaast verbruiken relatief nieuwe spelers zoals datacenters veel stroom en moet het energienetwerk ook bestand zijn tegen de toevoer vanaf een groeiend aantal zonneweiden en windparken (op zee).

De nieuwe 150 kiloVolt kabel is een aanvulling op de bestaande elektriciteitsmasten. Verder bouwt netbeheerder TenneT een inpandig schakelstation in Beverwijk en wordt op het bestaande elektriciteitsstation in Oterleek een extra veld (een soort stoppenkast) gemaakt. Er zijn drie routes voor de ondergrondse kabel geïnventariseerd. De gekozen variant heeft vanwege milieu- en technische redenen de voorkeur.

In de plannen komt de kabel gemeente Alkmaar binnen bij Fort Markenbinnen en volgt dan grotendeels de N246 tot de N244, om vervolgens vrijwel rechtdoor richting Stompetoren te gaan. De kabel gaat dan via de Zuidertocht, de Zuidervaart en de Noordertocht om het dorp heen, en dan uiteindelijk naar Oterleek langs de Oterlekerweg en een klein deel van de Lange Molenweg.

De zich ontwikkelende plannen worden besproken met grondeigenaren en andere belanghebbenden op de route. Ook wordt nog onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid en invloed op flora en fauna, en moeten bestemmingsplannen worden aangepast. Deze definitieve route komt eind 2020 ter inzage te liggen.

Meer info op noord-holland.nl/netuitbreiding. Via deze site kunnen belanghebbenden ook reacties geven op de plannen.
Bekeken: 1691x