Alle gemeenten in de regio zijn vanaf deze week alert op de oprukkende eikenprocessierups. Ze roepen de hulp in van het publiek en horen het graag als ergens de 'jeukrups' wordt aangetroffen.

De eikenprocessierups is vorig jaar voor het eerst in de regio opgedoken. Alle gemeenten vragen inwoners om melding te maken bij hun gemeente als zij een nest aantreffen in een eikenboom. Afstand bewaren wordt aangeraden. Zelf proberen het nest te verwijderen wordt sterk afgeraden.

Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen. Wie deze ziet wordt verzocht een foto te nemen van het nest en de locatie door te geven aan de gemeente.

Bij aanraking met de huid kunnen de brandharen van de rups irritatie opleveren van jeuk tot pijnlijke bultjes, soms gevuld met vocht. Bij huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen is het raadzaam contact te zoeken met de huisarts. Daarom is het altijd beter om de rups te vermijden, indien mogelijk.

Wie slechts milde klachten oploopt, krijgt op naturetoday.com het advies om vooral niet te krabben, maar om de huid te strippen met plakband en dan goed te wassen. De jeuk is te bestrijden met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus. Triamcinolon crème (op basis van corticosteroïden) is ook een goede optie.
Pin It
Bekeken: 2467x
https://ee.itk.ac.id/data/