Alkmaar Centraal


Deze laatste vrijdag van mei zou Veteranendag Alkmaar gevierd worden, maar dat gaat vanwege de coronacrisis niet door. Om op deze dag toch stil te staan bij wat de veteranen bereikt hebben en om meer betrokkenheid en saamhorigheid onderling te krijgen, deelt een aantal Alkmaarse veteranen hun verhaal in een filmpje van gemeente Alkmaar, waarvan Deel 1 inmiddels op Facebook te vinden is.

Jaarlijks zet Alkmaar haar veteranen in het zonnetje. Samen met het Team Veteranen Alkmaar houdt de gemeente op de laatste vrijdag van mei een bijeenkomst voor de 600 Alkmaarse veteranen, van wie 80 nog in actieve dienst. Ze kunnen elkaar normaal gesproken ook treffen op het Bevrijdingsfestival in Alkmaar, maar ja, dat ging ook niet door.

In de video roepen teamleden andere veteranen op om zich aan te sluiten. De 42-jarige Martijn van 't Veer komt in Deel 1 aan het woord. Hij diende 4,5 jaar op de onderzeeër HM Dolfijn. Tegenover mediapartner NH Nieuws zegt hij: "Ik dank mijn veteranen-status aan de missie in Kosovo in 1999. En heb me na een oproep van de gemeente aangesloten bij Team Veteranen Alkmaar. Wij willen een platform zijn voor (oud)-strijders en denken mee hoe we de zichtbaarheid van de 'de veteraan' en het contact met 'de maatschappij' kunnen bevorderen."

"We hadden voor vandaag weer een mooie bijeenkomst georganiseerd in het AFAS Stadion. En tijdens Bevrijdingsdag zouden we gaan speeddaten met bezoekers. Ze kunnen ons alles vragen en zo groeit er begrip en kennis van elkaar. Het is natuurlijk uitermate jammer dat in dit bijzondere jaar van '75 jaar Vrijheid' alle activiteiten - begrijpelijkerwijs - niet door gaan", betreurt Martijn.

De traditionele receptie op Veteranendag verloor gestaag aan populariteit, maar gelukkig is het tij weer gekeerd. "We organiseren nu activiteiten in het weekend of in avonden. Dan kunnen veteranen die overdag gewoon werken ook makkelijker aanwezig zijn. En we merken dat dat helpt. De afgelopen jaren groeit het aantal mensen weer dat naar onze Veteranendag komt, maar het mogen er altijd meer zijn."

Team Veteranen Alkmaar is een divers gezelschap. "Niet alleen de oude knarren, maar ook jongere en natuurlijk de vrouwelijke veteraan", lacht Martijn. Alhoewel veteranen snel een verwantschap met elkaar hebben door hun diensttijd, beseft hij zich dat niet zo van veteranenclubs zijn, maar het team is informeel en heeft dan ook geen lidmaatschap. "Het is echt vrijblijvend. Maar ik merk dat het fijn is om af en toe met gelijkgestemden te zijn en te praten over onze ervaringen". Het motto van de besloten Facebookpagina van het team, opgericht door Martijn zelf, is "Je hoeft je geen veteraan te voelen, om er één te zijn!"

Meer over Team Veteranen Alkmaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of de Facebookpagina van het team.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl