Alkmaar Centraal


In de Alkmaarderhout opent maandag het nieuwe hotel The Fallon in de oude gevangenis Schutterswei. De opening was twee maanden vertraagd door de uitbraak van het coronavirus. Het gaf wel extra tijd om de verbouwing tot in de puntjes af te ronden.

Exploitant Hotels by Sheetz kan nu van start. Op dit moment heeft dat al hotels in Almelo, Boekelo, en Burgh Haamstede. In Almelo heeft het bedrijf reeds ervaring met een hotel in een voormalig Huis van Bewaring.

De gevangenis in de Alkmaarderhout begon in 1884 als klein complex aan de rand van Alkmaar met 26 cellen. Sindsdien bood het onderdak aan een bont gezelschap delinquenten, tot de sluiting in 2013. Daarna was de locatie nog drie jaar in gebruik als filmlocatie voor de SBS6-serie Celblok H.

De herbestemming van gevangenis naar hotel vergde een lange adem. De plannen werden al in 2016 gelanceerd. Omwonenden keerden zich meteen ertegen, omdat gevreesd werd voor nieuwe parkeerproblemen in de buurt. Uiteindelijk hield alleen natuur- en milieuorganisatie ANIMO het verzet vol tot het eind. Volgens de stichting was er niet genoeg rekening gehouden met de natuur. ANIMO bracht aan het licht dat de omgevingsvergunning rammelde, maar de gemeente zag kans dat tijdig te repareren. Daarna strandden hun bezwaren vorig jaar bij de rechter.

Op steun van invloedrijke organisaties zoals erfgoedstichting Adapt kon ANIMO ook niet rekenen. Volgens de gemeente waren voor deze locatie twee opties: ofwel de herbestemming tot hotel, waarbij een groot deel van het rijksmonument behouden zou blijven. Of de herontwikkeling tot plek voor woningen, waarbij alles achter het entreegebouw en de dienstwoningen gesloopt zou worden. Adapt stond daarom achter het eerste scenario.

Een jaar geleden kon worden begonnen met de verbouwing. Het hotel heeft nu 102 luxe kamers en suites, diverse bar-restaurants, terrassen op de binnenplaatsen, drie vergaderzalen, een fitness- en massageruimte en een expositie- en feestzaal voor 375 gasten. Het wil een stads- en regiofunctie krijgen voor feesten, bruiloften, bedrijfspresentaties, vergaderingen of een dagje wellness.

Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp ging een kijkje nemen in The Fallon. De hele fotoreeks is te zien op onze Facebookpagina.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl