Alkmaar Centraal


Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld mag ook galerie 't Kruithuisje op het Alkmaarse Bolwerk zijn deuren weer openen. De eerste expositie na drie maanden sluiting toont het werk van cartoonist Frank Muntjewerf. Galeriehouder Gijs Scholtus vroeg hem al een jaar geleden. Muntjewerf: "De expositie zou afgelopen april zijn, door de coronacrisis is het juni geworden."

Muntjewerf is bekend van zijn wekelijkse cartoons voor verschillende edities van het Noordhollands Dagblad en de Gooi en Eemlander. Dat doet hij al 30 jaar. Aanvankelijk tekende hij zijn cartoons in potlood en werkte hij die uit in Oost-Indische inkt. Kleur kwam in de krant destijds nog niet voor. Later, toen er incidenteel kleur werd gebruikt schakelde hij over naar sepia-kleurige inkt, ingekleurd met waterverf. Sinds 2008 werkt Muntjewerf met een tekentablet.

Muntjewerf: "Die overgang ging heel geleidelijk. Vroeger bracht ik mijn pentekening op de fiets naar de redactie, toen scande ik mijn tekeningen in en uiteindelijk bestaat mijn werk nu uit enen en nullen."

Naast zijn werk voor de kranten tekent Muntjewerf ook voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers. Vaak heeft zo'n tekening een thema als jubileum, afscheid, huwelijk of geboorte. "Dat doe ik ook graag, als afwisseling. Er staat vaak minder druk op. Kranten hebben een deadline. Voor de krant van zaterdag moeten mijn cartoons vrijdag binnen zijn. Ik kan niet eerder beginnen dan donderdag, want het moet wel actueel zijn. Soms maak ik een dag van 9 uur 's ochtends tot 12 uur 's avonds".

Muntjewerf heeft al die jaren ook tekenles gegeven aan het Jan van Egmond College in Purmerend, maar nu gaat hij vervroegd met pensioen om zich helemaal toe te leggen op zijn cartoons. "Wel een beetje een rottige tijd om afscheid te nemen. Als praktijkman heb ik mijn leerlingen de hele coronatijd niet gezien."

De tentoonstelling in 't Kruithuisje laat een kleine selectie van 19 cartoons voor de Alkmaarsche Courant zien, vanuit de verschillende tijdperken. De expositie is te zien tot en met 30 juni. Meer op kruithuisje.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl