Touringcarbedrijf Bak Reizen in Alkmaar legt de oproep naast zich neer van zijn brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) om per direct weer maximaal dertig mensen per bus te gaan vervoeren in plaats van dertien. KNV wil bewust indruisen tegen de landelijke corona-richtlijnen. Maar KNV-lid Bak houdt vast aan de bestaande regels voor touringcars. Die schrijven 1,5 meter afstand tussen passagiers voor in de bus. Toch begrijpt directeur Olaf Bak maar weinig van de huidige logica.

Met de bestaande regels kunnen er in de meeste bussen zo'n dertien personen mee met gezondheidsverklaring. Als er meer mensen uit een huishouden komen, is er wat meer mogelijk. Mondkapjes hoeven in de touringcars van Bak niet gedragen te worden. KNV wilde met mondkapjes het aantal passagiers per touringcar verhogen naar dertig.

Olaf Bak begrijpt de oproep wel van zijn brancheorganisatie wel: "Dat krijg je ervan als vliegtuigen afgeladen vol mogen vertrekken, er in het openbaar vervoer helemaal geen vragen worden gesteld over de gezondheid van passagiers. Die mondkapjes daar lijken vooral symboolbeleid. In onze moderne touringcars kun je nog veel beter ventileren dan in vliegtuigen en openbaar vervoer. Dan valt niet meer te begrijpen waarom het voor ons zo streng moet zijn. Wij stonden als eerste stil en gaan waarschijnlijk als laatste weer in bedrijf. Hadden we maar zo'n sterke lobby als de luchtvaart."

De reserveringen komen bij Bak Reizen nu weer mondjesmaat op gang. Voor sommige groepen zijn nu twee keer zoveel bussen nodig als normaal, maar "in onderhandeling met de klant is daarvoor totnogtoe steeds een oplossing gevonden". Bak denkt dat de overheid de regels in de komende weken verder zal versoepelen. Voor de weinige ritten die er nu zijn kan Bak nog wel uit de voeten met de strenge landelijke richtlijnen: "Als het weer drukker wordt, zal er ook wel weer meer mogelijk zijn."

De touringcarbranche is zwaar getroffen door de corona-pandemie. Bak Reizen heeft 35 touringcars, waarvan de meeste al maanden stil staan in de garage. Tientallen chauffeurs moeten het weinige werk dat er nog is nu onder elkaar verdelen. Het bedrijf maakt gebruik van de steunmaatregelen van de overheid.

In 2017 kregen Ruben en Olaf Bak nog uit handen van burgemeester Bruinooge de Bronzen Waaier van Stichting de Waaier uitgereikt. Bak Reizen won de prijs als meest maatschappelijk betrokken onderneming.
Pin It
Bekeken: 2949x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/