Alkmaar Centraal


Het had zo'n mooi jaar voor het Stedelijk Harmonie Orkest Alkmaar moeten worden: het 100-jarig bestaan. In 1920 opgericht als een fanfare met achttien leden is het in de loop van de eeuw uitgegroeid tot een orkest met meer dan vijftig leden. Anke Elders, secretaris: "We geven elk jaar in april een Voorjaarsconcert, dit jaar zouden de 3J's komen. Corona heeft daar een streep door getrokken. We hebben de 3J's naar volgend jaar verplaatst. Het voorafgaande repetitieweekend op Texel ging helaas ook niet door".

In september stond een receptie en feestavond gepland waarmee bestuur en leden de bijzondere mijlpaal met vrienden en donateurs en ook met oud-leden, familie en andere belangstellenden wilden vieren. Anke: "Dit zou plaatsvinden in de Pleinzaal van De Vest. Als mensen de anderhalve meter afstand aan moeten houden kunnen er 58 mensen in. Het orkest telt al 50 mensen. Dat heeft dus geen zin."

Op 8 oktober draagt het orkest altijd haar steentje bij aan de viering van Alkmaars Ontzet. "Ook dit kan geen doorgang vinden, in ieder geval niet op de normale manier. We blijven in contact met de 8 October Vereeniging voor het geval zij alternatieven ontwikkelen, bijvoorbeeld een digitale versie."

Het Stedelijk Harmonie Orkest richt nu haar hoop op het Jubileumgalaconcert in november. Anke: "Dan moeten we een zaal vinden waar 100 man in kunnen en mogen. Of dat getal inclusief of exclusief de 50 van het orkest is weten we ook niet. We volgen de uitspraken van de overheid op de voet."

In het voorjaar van 2021 staan dus de 3J's gepland. Ook staat een uitwisseling met de Duitse muziekvereniging Posaunenchor uit Lüttringhausen op de agenda. Anke: "Dit is ook onder voorbehoud. Zij hebben te maken met hun regering, wij met de onze. We moeten maar zien hoe het er dan voor staat met de coronacrisis."

Anke probeert toch de moed erin te houden. "We vieren volgend jaar gewoon 100 plus 1. Woensdag beginnen we weer met de repetities van het orkest. Twintig mensen tegelijk, meer kan niet, als we de afstand in het oog moeten houden. Dirigent André Elders, mijn man, zal in twee sessies moeten repeteren. Ideaal is het niet, maar het is in ieder geval iets."

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl