De Noordwest Ziekenhuisgroep hield vorig jaar onder de streep 4,1 miljoen euro over, maar onverwacht hoge personeelskosten, stijgende bouwkosten en natuurlijk de coronacrisis baren enige zorgen over de toekomst. Dit blijkt uit het jaarverslag en de jaarrekening van 2019, die de Raad van Bestuur vorige week goedkeurde en openbaar maakte. Wellicht moet de vernieuwbouw versoberd worden.

In de loop van 2019 werd duidelijk dat het verwachte overschot lager zou uitvallen door hoge kosten van inhuur van externen en de nieuwe zorg-CAO. Er werd gewerkt aan bezuinigingen voor 2020, waarbij niet beknibbeld zou hoeven worden op de zorgverlening. Dat leek te gaan lukken.

Toen kwam de coronacrisis. Ondanks dat het virus dit jaar het NWZ raakte, gaat het jaarverslag hier ook op in. De tomeloze inzet van de medewerkers, die in het jaarverslag en het begeleidend schrijven geroemd wordt, vond plaats tijdens vele overuren en ook alle veiligheidsmaatregelen brachten extra kosten met zich mee. Dit terwijl de inkomsten kelderden door de uitstel van de niet-acute zorg. Er zijn regelingen met verzekeraars getroffen zodat de zorg gewaarborgd konden worden, maar wat dat financieel inhoudt moet nog duidelijk worden. Doel is echter om het opgebouwde eigen vermogen toch vooral te gebruiken voor de vernieuwbouw op beide locaties en digitalisering.

Wat betreft de vernieuwbouw kampt het ziekenhuis met stijgende bouwkosten. Terwijl bezwaarprocedures liepen, gingen deze gestaag omhoog en ook de coronacrisis gooide roet in het eten. Al met al vreest het NWZ dat de ambitieuze vernieuwbouwplannen wat versoberd moeten worden.

In het jaarverslag staat ook dat patiënten het Noordwest al jaren een cijfer van rond de 8,4 geven. "De hoge tevredenheid is vooral het resultaat van de goede zorg die geleverd wordt door alle Noordwesters in samenwerking met onze partners. Er wordt adequaat gereageerd op signalen van onvrede en klachten van patiënten. Die signalen worden gebruikt om de zorgverlening te verbeteren."

Verder komen aan bod een viertal belangrijke stappen die zijn gezet: zorgvernieuwing onder andere in de vorm van behandeling thuis, samen beslissen en het thematisch inrichten van zorg. Belangrijke verbeteringen in digitaliseren van zorg. Er zijn ook stappen gezet voor de gefaseerde bouw van het ziekenhuis Den Helder, vernieuwbouw van de Alkmaarse locatie en de renovatie van Huize Westerlicht. En tot slot werd gescoord op het vlak van duurzaamheid. Er wordt in Alkmaar gewerkt aan aansluiting op het warmtenet en in 2019 tekende het NWZ een contract voor de bouw van een zonnepark met bijna 20.000 panelen in Den Helder.
Pin It
Bekeken: 1710x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/