Alkmaar Centraal


Deze week zijn negen bijzondere woningen in de Sint Josephkerk in Alkmaar in de verkoop gegaan. Het gaat om luxe appartementen van 128 tot 270 m2 met tuin of terras. Het project ‘Joseph’ van ontwikkelaar Vink Bouw en Leygraaf makelaars ontstond twee jaar geleden toen de kerk, gebouwd in 1909, moest sluiten wegens teruglopende bezoeken. Bisdom en parochiebestuur besloten ondanks protest van een groep parochianen de kerk te verkopen en een nieuwe bestemming te geven.

Ontwikkelaar Erik Verbruggen van Vink Bouw: “Om comfortabel te kunnen wonen in de kerk worden de muren aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Het glas in lood wordt ook geïsoleerd." Architect en bouwhistoricus Rob de Vries, ook betrokken bij het project: "De plafondhoogtes zijn fenomenaal. De prachtige houten gewelven op ruim 6 meter hoogte blijven behouden, net als het glas in lood, wat een bijzondere lichtval geeft. De spitsvormige bogen en boogfries geven de appartementen een historische uitstraling."

Overigens is de ontwikkelaar nog niet officieel eigenaar van de kerk. Er ligt een koopovereenkomst met de parochie, maar juridisch is het nog niet geregeld. Verbruggen: "Dat is niet ongebruikelijk in de bouwwereld. De kopers van de negen appartementen worden voor 1/9 de eigenaar van de kerk. Zij verzamelen zich in een vereniging van eigenaren."

Ook de omgevingsvergunning is nog niet verleend. Christa Dekker, voorlichter gemeente Alkmaar: "Wij zijn voornemens de vergunning te verlenen. Dit hebben we naar de ontwikkelaar uitgesproken aan de hand van zijn plannen. Helemaal zeker is dat op dit moment natuurlijk nog niet, want er kunnen bijvoorbeeld nog bezwaarschriften binnenkomen. Kopers kunnen hier pas 100 procent zeker van zijn, als de procedure helemaal is afgerond en de vergunning verleend."

Inschrijven voor de appartementen kan tot 1 juli 17:00 uur.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl