Deze week zijn negen bijzondere woningen in de Sint Josephkerk in Alkmaar in de verkoop gegaan. Het gaat om luxe appartementen van 128 tot 270 m2 met tuin of riant terras. Het project ‘Joseph’ van ontwikkelaar Vink Bouw en Leygraaf makelaars ontstond twee jaar geleden toen de kerk, gebouwd in 1909, moest sluiten wegens teruglopende bezoeken. Bisdom en parochiebestuur besloten de kerk te verkopen en een nieuwe bestemming te geven.

Ontwikkelaar Erik Verbruggen van Vink Bouw: “Om comfortabel te kunnen wonen in de kerk worden de muren aan de binnenzijde voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. Het glas in lood wordt ook geïsoleerd. Alle negen woningen hebben royale buitenruimtes, de vier woningen op de begane grond hebben grote tuinen met veel privacy vanwege de manshoge haag langs de bestaande tuinmuur."

Overigens is de ontwikkelaar nog niet officieel eigenaar van de kerk. Er ligt een koopovereenkomst met de parochie, maar juridisch is het nog niet geregeld. Verbruggen: "Dat is niet ongebruikelijk in de bouwwereld. De kopers van de negen appartementen worden voor 1/9 de eigenaar van de kerk. Zij verzamelen zich in een vereniging van eigenaren."

Ook de omgevingsvergunning is nog niet verleend. Christa Dekker, voorlichter gemeente Alkmaar: "Wij zijn voornemens de vergunning te verlenen. Dit hebben we naar de ontwikkelaar uitgesproken aan de hand van zijn plannen. Helemaal zeker is dat op dit moment natuurlijk nog niet, want er kunnen bijvoorbeeld nog bezwaarschriften binnenkomen. Kopers kunnen hier pas 100 procent zeker van zijn, als de procedure helemaal is afgerond en de vergunning verleend."

De bouwstijl van de kerk is uniek. Architect en bouwhistoricus Rob de Vries, ook betrokken bij het project: "De plafondhoogtes zijn fenomenaal. De prachtige houten gewelven op ruim 6 meter hoogte blijven behouden, net als het glas in lood, wat een bijzondere lichtval geeft. De spitsvormige bogen en boogfries geven de appartementen een historische uitstraling. Ondanks dat het een Rijksmonument is waarin niet alles aanpasbaar is, kunnen kopers wel meedenken en hun wensen kenbaar maken."

Elke woning in 'Joseph' heeft een eigen parkeerplaats op het naastgelegen parkeerterrein. Het grote stenen Christusbeeld voor de kerk blijft staan, evenals de twee heiligen-beelden op de gevel.

Inschrijven voor de appartementen kan tot 1 juli 17:00 uur. Daarna worden de woningen toegewezen. Het is mogelijk om op meerdere woningen in te schrijven. In het eerste kwartaal van 2021 gaat de verbouwing van start. De verwachting is dat deze in het voorjaar van 2022 gereed is.
Bekeken: 1641x