Enkele tientallen mensen vormden woensdagmiddag een erehaag voor de overleden molenaar Tom Bos bij zijn molen Kijkduin in Schoorl. In vrijwel heel Noord-Holland stonden de molens sinds zaterdag in de rouwstand, met de wieken gericht op Schoorl.

Bos overleed afgelopen zaterdag op 90-jarige leeftijd. Hij stond aan de basis van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat hij in 1972 hielp oprichten. Zelf kreeg hij lidnummer 5.

Zijn leven stond in het teken van molens, het ambacht van molenaar en het overdragen van de ambachtelijke kennis op nieuwe generaties. Enorm veel molenaars in Noord-Holland zijn door hem opgeleid.

Zelf is hij vanaf de zestiger jaren in de leer geweest op molen 't Roode Hert in Alkmaar. Arie Berkhout, één van de laatste beroepsmolenaars van Noord-Holland, droeg daar veel van zijn kennis over aan Tom Bos. Tom heeft -op zijn beurt- aan enorm veel van de huidige vrijwillige molenaars in Noord-Holland het vak van molenaar geleerd. Er is bijna geen molenaar die Tom Bos niet kende.

Tom werd al vroeg door de burgemeester van Schoorl benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat was erkenning voor zijn enorme verdiensten voor de molenwereld. Hij was betrokken bij de oprichting van de Alkmaarse Molenvereniging en voorkwam dat de molenbiotoop van de strijkmolens langs de Hoornse Vaart in Alkmaar verloren zou gaan. Hij verzette zich tegen de aanleg van vierbaanswegen door de Oudorperpolder en tegen de bouw van woonwijken bij 'zijn' molens. Het huidige natuurgebied Oudorperhout is daarvan het resultaat. Naar verluidt komt het ontwerp van dit gebied van de tekentafel van Tom Bos.

Als begenadigd molenaar heeft hij zijn leven gewijd aan molen Kijkduin in Schoorl. In de jaren tachtig van de 20e eeuw maakte hij die korenmolen weer maalvaardig. Elke zaterdag konden bezoekers kennismaken met het rijksmonument en met het eeuwenoude molenaarsambacht. Sinds 2017 staat dat ambacht van molenaar op de Lijst van Immaterieel Werelderfgoed van de Unesco, mede dankzij Tom Bos.

De rouwstoet vertrok woensdagmiddag vanuit Alkmaar en reed via molen Kijkduin in Schoorl naar het uitvaartcentrum in Schagen. Het laatste afscheid vond daar plaats in kleine kring.
Pin It
Bekeken: 2517x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/