Alkmaar Centraal


Kringloopcentrum Overdie bestaat 6 juli alweer een jaar. Eigenaren Martijn Krab en Ismael Ettajiri staken vorig jaar de koppen bij elkaar en spraken al hun spaargeld aan om het pand aan de Bestevaerstraat 51 aan te kopen. Een groot aantal vrijwilligers, vaak met een achterstand op de arbeidsmarkt, werkt er sindsdien voor en achter de schermen om de aangeleverde goederen te sorteren, controleren en een mooi plekje in de winkel te geven.

Ralph lost de vrachtwagen en sorteert gereedschap. Samen met een collega zet hij aangeleverde meubels in elkaar, ondanks zijn beperking. Door een bedrijfsongeval mist hij zijn linkerarm. "Ik ben daarna bij een kringloopwinkel in Egmond gaan werken, waar Martijn toen ook werkte. Daar kon ik niet goed opschieten met de bedrijfsleider. Met Martijn hier gaat dat juist heel goed, hij geeft aan waar mijn grenzen liggen. Dat heb ik nodig."

Martijn: "Na Egmond ben ik hier voor mezelf begonnen, samen met Ismael. Ismael had al een ontruimingsbedrijf in Amsterdam. Hij haalt spullen op uit faillissementen, van gescheiden mensen, expats die weer naar hun eigen land vertrekken, verhuizingen, overledenen, samenwoners die spullen over hebben. Dat komt allemaal hier terecht. Echt heel veel, dat is onze vaste aanvoer. Daarmee onderscheiden we ons ook van onze Alkmaarse concurrenten aan de Zijperstraat, die van particulieren afhankelijk zijn."

Kringloopcentrum Overdie vindt duurzaamheid belangrijk. Martijn: "We willen de afvalberg laten slinken, we willen vergroenen. Mensen gooien alles maar weg, terwijl hun spullen nog prima te repareren zijn. We hebben ook wel contact met de Repairshop hier in de straat, die wel eens spullen komen halen."

Vanwege de coronamaatregelen wordt er 6 juli geen groot feest gevierd. Martijn: "We willen niet teveel mensen trekken. In maart zijn we twee weken dicht geweest, ik had wat griepklachten en nam het zekere voor het onzekere. Het personeel heeft toen ook thuis gezeten. Toen bleek dat niemand ziek was zijn we weer open gegaan."

Martijn, Ismael en alle medewerkers hopen na juli ook gewoon weer veel vaste en nieuwe klanten te ontvangen. "Het eerste jaar was een groot succes, met klanten uit binnen en buitenland. We zijn financieel ook gezond, zonder subsidie te ontvangen. Laat de mensen maar komen."

 

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl