Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Inmiddels staat ze er en kijkt ze uit over de Mient, waar ze heeft gewoond, en de Langestraat. Wie daar doorheen richting de Mient loopt, kan het eigenlijk niet meer ontgaan: het beeld van Truus Wijsmuller of 'Tante Truus'. De Alkmaarse heeft in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog zo'n 10.000 joodse kinderen gered door hen vanuit Nazi-gebied naar Engeland te brengen.

Officieel onthuld is het beeld nog niet, de planning voor een dergelijke gebeurtenis viel door de corona-uitbraak volledig in het water, maar woensdagochtend is er wel een bescheiden bijeenkomst voor genodigden.
De sokkel waar het beeld op staat werd maandagochtend in vier delen naar Alkmaar gebracht en op de Gewelfde Stenenbrug geplaatst. Het beeld maakte dinsdagochtend het laatste ritje, van industrieterrein Oudorp waar het tijdelijk opgeslagen was, naar de Alkmaarse binnenstad.

De plaatsing trok de nodige kijkers die enthousiast klapten toen Truus eenmaal op de sokkel stond. Ook beeldhouwster Annet Terberg-Pompe kwam even kijken en was onder de indruk: "Ik dacht, dat kan toch niet waar zijn dat ze daar wordt geplaatst. Dit is echt een ereplaats."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl