Alkmaar Centraal


De Pabo van Hogeschool Inholland Alkmaar gaat in september hoogstwaarschijnlijk 33 procent meer nieuwe eerstejaars studenten ontvangen. Hoogstwaarschijnlijk, omdat er tussen de aanmeldingen ook aanstaande studenten zitten die zich voor meer dan één opleiding hebben ingeschreven. Teamleider Roos Numan: "Dat is een ongelooflijke toename. Vorig jaar startten we met 160 studenten, zoals het er nu uitziet worden dat er dit jaar 240. We zijn heel erg tevreden."

In het basisonderwijs zitten ze al geruime tijd te springen om nieuwe leraren en leraressen. Het lerarentekort is een structureel probleem en bij ziekteverzuim is het soms heel moeilijk een invalkracht te krijgen. Numan: "Wij zien dat er meer waardering ontstaat voor het vak, lesgeven aan kinderen. Er is al enige jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal aanmeldingen. Mooi dat die zich doorzet. Overigens is een derde van de aanstaande eerstejaars man, vorig jaar ook al. Het is veel in het nieuws geweest dat er vooral een tekort aan leraren is, dat heeft blijkbaar effect gehad."

De nieuwe studenten bestaan voor een groot deel uit zij-instromers. Numan: "Het zijn vooral mensen met een beroep of een afgeronde hbo-opleiding in de sociale sector. Uit de sociale zorg, de verpleging, de fysiotherapie, maar ook uit de financiële sector. Ze zoeken naar een beroep met meer maatschappelijke invulling. Wij bieden hen een versnelde, tweejarige opleiding. Het zijn veertigers en jonger."

Omdat het hbo-onderwijs door de coronamaatregelen nog niet helemaal vrijgegeven is, zal er in het begin ook met digitaal onderwijs gewerkt moeten worden. Numan: "Maar we zorgen dat er minstens één dag in de week een dag fysiek onderwijs voor de eerstejaars is. Het is belangrijk dat ze elkaar leren kennen, dat is goed voor het groepsgevoel. Bovendien beginnen ze al in de derde week met hun eerste stage. We krijgen het altijd voor elkaar om dat voor alle studenten te regelen."

Om het de eerstejaars wat makkelijker te maken wordt de toelatingstoets uitgesteld. Zo kunnen ze alvast wennen aan de omstandigheden op school en op hun stageadres. Maar voor 31 december moeten de beruchte taal- en (vooral) rekentoets toch met een voldoende afgerond worden. (foto: Pexels / Arthur Krijsman)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl