Alkmaar Centraal


Boeren protesteren vrijdag tegen de overheidsmaatregel van het kabinet, waardoor per 1 september minder eiwitrijk voer aan koeien gegeven mag worden. Dit moet ervoor zorgen dat veehouderijen minder stikstof in de vorm van NH3 (ammoniak) in de lucht brengen. Veel boeren reden met trekkers naar Den Haag, maar een aantal kwam naar het Ringersplein in Alkmaar.

"Koeien en kalfjes hebben eiwit nodig om te groeien, bewegen en melk te maken", wordt gepleit op de Facebookpagina Je bent Alkmaarder als.... "Stikstofreductie gaat boven diergezondheid bij ons kabinet en dat vinden wij schandalig. Daarom staan we vandaag in Alkmaar." Bovendien willen boeren aangifte doen tegen Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze beschuldigen haar van dierverwaarlozing en het stelen van ondernemersruimte.

Ondertussen is er in Den Haag van alles gaande geweest. In het holst van de nacht is een motie van coalitiepartijen CDA en VVD aangenomen, waarmee de Tweede Kamer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) opdracht geeft een advies uit te brengen over de ’veevoermaatregel’. Of dat voor 1 september nog iets oplevert is maar zeer de vraag, want het zomerreces van de Tweede Kamer begint vandaag en eindigt op maandag 31 augustus.

Het was volgens de Telegraaf vrijdagochtend vroeg nog niet duidelijk of minister Schouten de boeren te woord gaat staan.

Alkmaar Centraal fotograaf maakte een reportage van het boerenprotest in Alkmaar die volledig te zien is op onze Facebookpagina.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl