De provincie roept inwoners van de regio Alkmaar via Facebook op om zuinig te zijn met leidingwater. "Deze zomer geldt: elke druppel telt!", is te lezen. Als het warm en droog is, gebruiken Nederlanders tot wel 50 liter water extra per dag bijvoorbeeld voor een extra douche, een zwembadje of de tuin. De kranen staan het meest open tussen 06:00 en 09:00 uur en van 18:00 tot 20:00 uur. Bovendien blijven veel mensen deze zomer in Nederland en dat kan de waterdruk tijdens de piekuren (extra) verlagen.

"Wees wijs met water! Ga altijd bewust om met water en voorkom verspilling, vooral tijdens de piekuren en in perioden van aanhoudende warmte en droogte", roept de provincie op. Daarbij worden een aantal tips gegeven. Gebruik bijvoorbeeld regenwater voor de plantjes, douche wat korter, was groenten in een teiltje en leg een fles water in de koelkast in plaats van te wachten tot het kraanwater koeler wordt. De tuin sproeien kan het beste wanneer water niet snel verdampt door zon of warmte.

PWN stelt dat er geen gebrek aan water is. De bottleneck is het zuiveringsproces, want er moet aan strikte eisen worden voldaan. In een normale situatie gebruiken mensen 120 tot 130 liter water per dag, maar dat loopt soms op naar 150 tot 170 liter. De afgelopen twee zomers moesten Nederlandse waterbedrijven 40 procent meer water leveren.

De provincie nodigt uit om waterbesparende tips te delen op facebook.com/AlkmaarNH/. Meer ook op pwn.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl