Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is nog niet van plan nieuwe corona-maatregelen te nemen, ondanks dat het aantal nieuwe besmettingsgevallen volgens voorzitter Piet Bruinooge zorgwekkend is. Dit meldt mediapartner NH Nieuws. Donderdag vond overleg plaats met de GGD en de politie over de te volgen strategie.

Dagelijks komen nu zo'n 400 mensen door de corona-teststraten in Zwaag en Alkmaar. "Dat is een lichte stijging, maar van die mensen worden er ook meer positief getest. Voldoende om ons zorgen te maken", aldus Bruinooge. Hij is niet verbaasd dat de aantallen weer wat oplopen. "We horen, zien en lezen dat mensen het minder nauw nemen met de maatregelen. Ik verbaas me wel over hoe weinig de anderhalve meter wordt nageleefd. Het is vragen om problemen". Het Rijksinstituut VM sprak al van een wakeup-call.

Overigens valt het aantal nieuwe gevallen in regio Alkmaar mee. De afgelopen veertien dagen konden er aan Alkmaar twee nieuwe positieve tests toegewezen worden, aan Heerhugowaard vier, Langedijk één en Bergen zes. Vanuit Heiloo kwamen geen meldingen.

Maar waar Bruinooge een paar weken geleden nog  uitsprak trots te zijn op Noord-Hollanders, uit hij nu zijn zorgen. "Als het nu weer mis gaat en de overheid legt opnieuw strenge maatregelen op, is dat voor niemand fijn. Het kan voor veel winkeliers en horecaondernemers weleens het laatste zetje zijn."

Bruinooge ziet nationale lockdowns dan ook niet zitten en bekijkt de situatie liever op lokaal niveau. "Zoals de afsluiting van een bepaald gebied. Ook zie ik het er nog van komen dat het dragen van een mondkapje op meer plekken verplicht wordt. Maar hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, hangt sterk af van de ontwikkeling van het virus."

Volgens Bruinooge worden situatie rond de besmette mensen goed gevolgd. De GGD probeert bij iedere positieve test de oorsprong van de besmetting te achterhalen en met wie er verder nog contact is geweest.

"Voor onze regio is er op dit moment geen aanleiding om nieuwe maatregelen te treffen. Wij volgen de landelijke richtlijnen en waar we kunnen denken we mee om zo veel mogelijk ruimte te geven aan onze inwoners en ondernemers", Bruinooge waarschuwt inwoners nog maar weer eens: "Neem het kleine aantal beperkingen zoals we nu hebben serieus. Denk niet alleen om jezelf, maar ook om een ander. Zorg goed voor elkaar." (foto: Veiligheidsregio NHN)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl