Luc Hofmans, sinds 2010 directeur van de in Alkmaar gevestigde Stichting Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, wordt per 1 september ontslagen. Wel krijgt hij een vergoeding mee van zo'n 40.000 euro, oordeelde de Alkmaarse kantonrechter. Dit bedrag bestaat uit een transitievergoeding van ruim 15.000 euro en een 'billijke vergoeding' van 25.000 euro. Hofmans eiste ruim een ton.

Aanleiding voor het ontslag was zijn conflict met het bestuur van de stichting na een opvallend optreden van Hofmans tijdens de roerige Sinterklaasintocht in Hoorn op 17 november 2018. Hofmans haalde tijdens de  anti-ZwartePiet demonstratie op die dag het landelijke nieuws als 'schreeuwende man'. Hoornse fractieleden vonden dat hij zich vanuit zijn functie neutraal had moeten opstellen. De stichting zette Hofmans op 5 december op non-actief. Op 6 december meldde hij zich volledig arbeidsongeschikt.

Hofmans verweerde zich met de opmerking dat hij met zijn stemverheffing de politie opriep de demonstranten beter te beschermen. Daarnaast, zo zei hij, was hij daar als waarnemer op verzoek van Movement of Colour, een groep jonge West-Friese vrouwen met een migratieachtergrond. Hij verweet het Bureau daarnaast dat het de ongelukkige situatie benutte om hem te slachtofferen. Hofmans doelt daarbij op het feit dat er aandacht aan het schreeuwincident werd besteed in het 8-uur Journaal en dat hij 'viral' ging op sociale media. Volgens Bureau had het al eerder kritiek op zijn functioneren geleverd, iets dat Hofmans ontkent.

Op 10 december vroeg de directeur om 50 procent werkhervatting, maar Art. 1 Bureau wilde Hofmans helemaal niet meer terug aan het roer. Een alternatief wees de directeur weer af. De kantonrechter gaf de stichting twee opties: 40 mille betalen of de directeur in dienst houden,

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl