In de gemeente Bergen zijn vrijdag nog eens zes nieuwe gevallen van coronabesmetting geteld. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het aantal gevallen in de kustgemeente komt daarmee op 98, terwijl de teller op 14 juli nog op 86 stond. Bergen is een van de snelste stijgers van het land.

Bronnen uit Egmond menen te weten dat het gaat om een familie die recent is teruggekeerd uit Kroatië. De eerder gemelde gevallen uit de periode 8 tot en met 21 juli betreft vijf mensen, afkomstig uit twee gezinnen. Volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn zij goed in beeld bij de GGD, net als de mensen met wie zij nauw contact hebben gehad. Zij zitten in quarantaine. Volgens de Veiligheidsregio betreft het in Bergen dus geen uitbraak. Bergen wijkt volgens de Veiligheidsregio niet af van andere toeristische bestemmingen binnen onze regio.

Volgens de Veiligheidsregio past de toename in het perspectief voor de komende 1 à 2 weken. Het aantal met een positieve test bevestigde coronabesmettingen neemt in deze periode hoe dan ook nog toe. Hierna nemen vervolgens ook mogelijk het aantal ziekenhuis- en het aantal IC-opnamen toe. Dit betreft de mensen die de afgelopen dagen al besmet zijn geraakt en symptomen gaan vertonen.

Na vragen van Duinstreek Centraal over het verwarrende fenomeen dat de gemeente Bergen tijdens groeiende corona-risico's in Bergen vergunningen verleent voor niet noodzakelijke "massa-is-kassa"-evenementen, reageert de Veiligheidsregio per mail: "Als regio ondersteunen we het verzoek van burgemeesters Halsema en Aboutaleb aan het ministerie van VWS om met een nieuw advies te komen op het gebied van het dragen van mondkapjes in openbare ruimten. We dragen al mondkapjes op plekken waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, zoals in het openbaar vervoer. Maar er zijn veel meer plekken waar de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Het is aan deskundigen om op basis van onderzoek te adviseren over afzonderlijke situaties. Inmiddels heeft het kabinet het Outbreak Management Team inderdaad om advies gevraagd over het dragen van mondkapjes."

Afgelopen week verleende de gemeente Bergen een evenementenvergunning voor een afgeslankte braderie in Egmond aan Zee met een speciaal corona-protocol. Op social media zijn de criticasters hiervan veruit in de meerderheid. Een enkeling neemt het op voor de ondernemersvereniging die de braderie liet doorgaan. Richard Kaandorp van de ondernemersvereniging vertelde Duinstreek Centraal donderdag dat het doorgaan elke week wordt bekeken. Als heel mooi weer wordt verwacht en daardoor een te grote toeloop, was hij voorstander van afblazen. Hij was wel tevreden over de manier waarop de braderie met alle speciale coronamaatregelen afgelopen woensdag is verlopen. Kaandorp hoopte dat het op die manier elke week kon.

UPDATE: vrijdagavond om 19 uur ontving de redactie het bericht dat de braderie van Egmond aan Zee per direct wordt stopgezet.

Burgemeester Rehwinkel doet op de website van de gemeente Bergen een oproep aan de inwoners en toeristen in de gemeente Bergen, en in het bijzonder de jongeren: "Iedereen heeft zin in vakantie, maar het virus heeft geen vakantie. Gedraag je ernaar." Hij waarschuwt dat de huidige versoepelingen serieus op het spel staan als de coronarichtlijnen niet beter worden nageleefd.

Ook in Heerhugowaard (twee) en Alkmaar (één) kwamen vrijdag nieuwe besmettingen aan het licht.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl