Alkmaar Centraal


In de consistorie van de Grote Kerk Alkmaar is vanaf zaterdag 1 augustus de expositie β€˜Portret van Alkmaar’ van Hendrik Pieterse (1889–1969) te bewonderen. De expositie biedt een inkijkje in zijn ode aan de stad en haar naaste omgeving. De Alkmaarse schilder liet een enorm en veelzijdig oeuvre achter, met onder andere stadsgezichten, interieurs, stillevens en portretten van Alkmaarders. Zo vereeuwigde hij vele prachtige gebouwen en locaties middels onder andere schilderijen en linodruk. Ook worden zijn bijzondere schetsen en aquarellen van de Grote Kerk getoond.

Pieterse werd geboren aan het einde van de 19e eeuw en begon al op jonge leeftijd volop te tekenen en te schilderen. Hij heeft nooit aan de kunstacademie gestudeerd en zich ook niet bij een kunstgroep aangesloten. Terwijl de kunstenaars van de Bergense School donker en expressionistisch werk maakten, trok Pieterse zijn eigen plan en werkte juist opvallend vaak met lichtere pastelkleuren. Van 1936 tot 1938 richtte hij zich voornamelijk op grafisch werk toen hij een opleiding tot reclametekenaar en etaleur volgde. Het grafische werk dat Pieterse in die tijd maakte, wordt gekenmerkt door geabstraheerde vormen en constructieve lijnen en is daarmee typerend voor de jaren dertig en veertig.

Vooraf reserveren van een gratis ticket voor een bezoek aan de Grote Kerk is niet meer noodzakelijk. Wel geldt er een beperking op het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de kerk aanwezig mag zijn. Wie verzekerd wil zijn van toegang op een bepaald tijdslot kan alsnog reserveren via grotekerkalkmaar.nl. De kerk is geopend tussen 12:00 en 17:00 uur.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl