De 56-jarige inwoner van Koedijk die op 10 april twee Alkmaarse jongens aanviel met een vleesmes is schuldig verklaard aan poging tot doodslag. Hij kreeg twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De verstandelijk beperkte Koedijker moet zich tijdens de proeftijd houden aan een contactverbod met de twee slachtoffers, een gebiedsverbod en moet hij zich laten behandelen. Bovendien moet hij ruim 3.400 euro schadevergoeding betalen.

Op 10 april kreeg de man ruzie met twee jongens op de brug tussen de Faktorij  en de Arubastraat. Hij had een meisje aangesproken en de jongens waren niet gediend van de wijze waarop hij dat deed. Toen een passant ertussen kwam fietste hij boos naar huis om een vleesmes te pakken en kwam op de scooter. De man vond de twee jongens, die prompt richting de Faktorij vluchtten. Een van de jongens kon over een schutting weg komen en werd een steekwond gespaard dankzij het mobieltje in zijn broekzak.

De ander had minder geluk. Deze 17-jarige jongen viel op de Gieterij. In woede probeerde de man vier keer te steken, terwijl de jongen hem probeerde af te weren. Het slachtoffer liep een kleine snijwond op aan zijn arm en een diepe wond aan zijn kin die tot in zijn tandvlees reikte. Meerdere mensen, waaronder kleine kinderen, waren getuige van de achtervolging en het geweld.

De Koedijker had in een eerdere zitting al schuld bekend en spijt geuit. Hij verklaarde dat zijn intentie was om de jongens bang te maken, en om het mobieltje af te pakken waarmee hij zou zijn gefilmd, zodat hij niet zwartgemaakt kon worden op sociale media. De jongens zouden hem voor 'oude viezerik' uitgemaakt hebben en een klap op zijn achterhoofd hebben gegeven. Kort na de steekpartij had hij zijn broer gebeld en gezegd dat hij 'een verschrikkelijke fout' begaan had. De volgende dag werd de man aangehouden. Zijn tas met spullen had hij al klaar staan.

De strafeis was 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, plus extra maatregelen, en een schadevergoeding van bijna 5.000 euro. De straf viel met name lager uit omdat de rechter (poging tot) zware mishandeling van het tweede slachtoffer niet bewezen achtte. Wel rekende de rechter mee dat de Koedijker op klaarlichte dag omstanders, waaronder kinderen, angst aanjoeg.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl