Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren. Het Deense bedrijf Ørsted vist achter het net. Het Zweedse Vattenfall en het Duitse ENBW haakten eerder al af vanwege de ingestorte energieprijzen en onzekerheden door de coronacrisis.

De kavel waar Ørsted en Shell/ENECO nog om streden heet Hollandse Kust Noord. Het komt circa negentien kilometer uit de kust tussen Egmond en Callantsoog. CrossWind gaat er 69 windturbines van Siemens Gamesa met een rotordiameter van 200 meter plaatsen. De meeste windturbines komen op meer dan één kilometer afstand van elkaar. Samen zijn de turbines goed voor 750 Megawatt aan elektriciteit. Dat is een paar procent van het totale huidige Nederlandse elektriciteitsverbruik.
De huidige windparken bij Egmond zijn vanaf 10 kilometer afstand van het strand te zien. Deze kunnen circa 228 Megawatt opwekken.

Met de komst van dit windpark zal windenergie op zee in 2023 in 16% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag voorzien. In 2030 moet circa 40% van alle elektriciteit in Nederland uit windparken op zee komen. Sinds 2018 geeft de overheid geen subsidie meer voor de bouw. De toekomstige exploitanten moeten zelfs een jaarlijkse erfpacht betalen aan de staat. De investering van meer dan 1 miljard euro moet volledig worden terugverdiend met de verkoop van de stroom .

Op momenten dat met de windparken op zee meer elektriciteit wordt opgewekt dan verbruikt, wil Shell/ ENECO het overschot gebruiken om groene waterstof te maken. Daarop kunnen de vrachtwagens van de toekomst rijden. Ook Ørsted had plannen voor groene waterstof opgenomen in de aanbieding.

Sinds de coronacrisis zijn de elektriciteitsprijzen ingestort, omdat er veel minder vraag naar energie is. Voor windenergie wordt nu nog maar eenderde betaald van de prijs die minimaal nodig is om de aanleg van een nieuw windpark rendabel te maken. CrossWind speculeert daarom op een flink herstel van de prijzen in de toekomst.

Over drie jaar moet het windpark de eerste stroom leveren aan het elektriciteitsnet. (Foto's: © Ad Meskens / Harm Joris ten Napel. Illustratie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Pin It