Op 7 december 2018 besloot het college van Alkmaar om vergunningparkeren definitief niet in te voeren in de Bannewaard, Bregwaard en Broekerwaard. Vooral in de Bannewaard worden de parkeervakken massaal bezet door 'parkeertoeristen'. Tegen het besluit is dan ook bezwaar gemaakt. De rechter deed afgelopen week uitspraak en stelde de gemeente in het gelijk. Bewoners van de Bannewaard laten het hier niet bij zitten en zoeken het bij de hoogste bestuursrechter, de Raad van State.

De sfeer dreigt grimmig te worden: er wordt aan de Bannewaard gesproken over banden lek prikken, spandoeken en dreigende briefjes achterlaten onder ruitenwissers, meldt het NHD. Bewoners kunnen vaak niet fatsoenlijk in de eigen straat parkeren, omdat de parkeerplaatsen gebruikt worden door forenzen en anderen om dichtbij het station en het centrum te komen.

Na een enquête uitgevoerd door de Bannewaarders zelf, bleek meer dan 90 procent van de bewoners aan Bannewaard en Bregwaard voor een parkeervergunning. Toch oordeelde de rechter dat de maatregel terecht niet is ingevoerd. Volgens een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de gemeente was 57 procent voorstander en de gemeente heeft de drempel op 60 procent liggen. Volgens de Bannewaarders is het onderzoek onzorgvuldig uitgevoerd.

Ook wordt het percentage omlaag gehaald, omdat Broekerwaarders meer twijfelen. In die straat is de parkeeroverlast minder. De gemeente wil echter niet in slechts één of twee van de B-waarden vergunningparkeren invoeren. Dit zou onoverzichtelijk zijn en moeilijk te handhaven. Daar ging de rechter in mee.

De parkeerproblematiek speelt al sinds 2018 en er is dus nog geen oplossing dichterbij. De Bannewaarders geven niet op en gaan dus in hoger beroep bij de Raad van State. Het geld dat daarvoor benodigd is werd in no-time binnengehaald bij een rondgang door de straat.
Bekeken: 1469x