Maandag 10 augustus wordt gestart met de voorbereidingen voor de verbouwing van het NS-station Alkmaar Noord. Het echte werk begint op maandag 31 augustus. Er wordt doordeweeks van 07:00 tot 16:00 uur gewerkt. Ook zijn er drie treinloze weekenden waarin 50 uur wordt doorgewerkt. Het eerste buffelweekend is dat van 5 en 6 september. Dan worden de stationsgebouwen gesloopt.

Vanaf 10 augustus wordt het bouwterrein ingericht en worden tijdelijke trappen en hellingbanen aangebracht. Verder worden fietsrekken verwijderd en verplaatst, worden een tijdelijke kiosk neergezet bij fietsenstalling en een omleidingsroute voor voetgangers gemarkeerd. Voor 5 september gaat de tunnel onder het station dicht en deze gaat pas weer open na de verbouwing.

"We maken een ‘omloop-route’ zodat reizigers veilig aan de andere kant van het spoor kunnen komen", aldus ProRail. "Deze route wordt met routeborden en posters aangegeven. Het omlopen kost ongeveer 5 tot 7 minuten extra tijd."

Ook bij de sloop wordt geprobeerd de (geluids)overlast zo gering mogelijk te houden. "Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, werkt de aannemer met ‘omgevingsvriendelijk sloopmaterieel’. Maar enig overlast kunnen we helaas niet voorkomen". Ook in de weekenden van 21 tot 23 november 2020 en 27 tot 29 maart 2021 zal lang door worden gewerkt en zullen er geen treinen rijden.

De verbouwing kost totaal 4,5 miljoen euro, waarvan ProRail 4 miljoen bijdraagt en gemeente Alkmaar de rest. Oorspronkelijk waren de kosten geraamd op zo'n 5 miljoen, waarvan 2 ton voor de gemeente, en een start in 2023. De bouwkosten blijven onder andere lager doordat het hele project naar voren geschoven is op de kalender onder het ProRail programma 'Toegankelijkheid'. In 2017 werd nog uitgegaan van een vervroegde start in 2019, maar dat is te optimistisch gebleken.

Alkmaar Centraal maakte eerder al een video over het project. Op ns.nl of via 9292.nl kunnen reizigers reisadvies op maat krijgen. Bellen kan natuurlijk ook via 0900-9292 (90 cent p.m.).
Bekeken: 1806x