Museumdepots bevatten soms boeiende mysteries. In het depot van het Stedelijk Museum Alkmaar bevond zich al tientallen jaren een doek op een rol, ingepakt in folie. Niemand wist wat het precies was – een schilderij? Een vaandel? Een behangsel? Het leek groot en was mogelijk na al die jaren opgerold te zijn geweest in slechte conditie, dus uitpakken en bekijken vereisten zorgvuldige voorbereiding.

Maandag werd in een lege museumzaal door medewerkers van het Stedelijk,, samen met restaurator Jazzy de Groot en een team van Helicon, de rol uitgepakt en het doek afgerold. Al snel werd duidelijk waar het om ging: een schilderij van ongeveer 4 bij 5 meter, in 1906 gemaakt door Gerard van Hove. Het werk komt uit de Alkmaarse Dominicuskerk en is in behoorlijk goede staat. De kerk werd in 1866 gebouwd door de befaamde architect Pierre Cuypers, maar in 1974 gesloten en in 1985 afgebroken. Bij de afbraak werden diverse kunstvoorwerpen naar het museum gebracht, waaronder dit grote doek.

Het schilderij heet 'Martelaren van Gorcum'. Dit waren zeventien katholieke priesters en twee lekenbroeders die door de Geuzen werden opgepakt, gemarteld en op 8 juli 1572 in een turfschuur bij Den Briel vermoord. Onder hen was een Dominicaan, wat waarschijnlijk de reden is dat deze gebeurtenis is afgebeeld in een kerk gewijd aan Dominicus. (foto: Stedelijk Museum)
Bekeken: 1326x