In het eerste kwartaal kreeg 2.660 van alle 24.364 minderjarige inwoners van gemeente Alkmaar een geïndiceerde maatwerkvoorziening, zowel vrijwillig als onder drang en dwang. Dit blijkt uit de Monitor Jeugdhulp over het eerste kwartaal van 2020. In Q1 van 2019 waren dat er nog 2.294. Daarentegen steeg ook het aantal afgeronde casussen van 92 naar 275.

Verbeteringen in de hulpverlening worden steeds meer zichtbaar, aldus de Monitor. Zo is er nauwer contact met partners, was de wachttijd in 2019 telkens nul dagen en was er een stijging in het aantal hulpvragen. Dat laatste wordt toegeschreven aan betere toegankelijkheid, niet een grotere hulpbehoefte. Ook wordt gewezen naar een nieuwe meldcode en trainingen van personeel. Het aantal hulpvragen lag overigens in Q1 2020 zo'n 16 procent lager dan in Q4 2019, vermoedelijk vanwege het corona-virus.

Jeugd- & gezinscoaches zien dat de complexiteit van problematiek toeneemt. Toch greep de kinderrechter in 2019 minder in: voor gedwongen behandeling van 16 naar 7 keer, voor jeugdreclassering van 30 naar 23, voor voogdijschap van 46 naar 44, en voor uithuisplaatsingen van 3 naar 0.

Het coronavirus zorgde in Q1 2020 voor een unieke situatie en vergde meer samenwerking, betrokkenheid en creativiteit. Bijvoorbeeld door online video-contact te houden, maar ook noodopvang voor kinderen die ineens thuis zaten in een lastige of zelfs onveilige situatie.

Na een hulptraject kunnen (ouders van) cliënten een vragenlijst invullen. Respondenten gaven in Q1 2020 gemiddeld een 4,2 uit 5,0. Het minst gewaardeerd wordt de tijdsduur tussen intakefase en het hulpverleningsplan, maar in de Monitor wordt gesteld dat een goede analyse soms nou eenmaal langer duurt. Verder is er soms onvrede over de werkwijze, bejegening en privacy.

Dat leidde in vier gevallen tot echte klachten, allen met een bemiddelingsgesprek opgelost. Ook waren er drie bezwaarschriften, over de ingangsdatum van jeugdhulp, afwijzing van begeleiding en afwijzing van persoonsgebonden budget. Alleen de laatste kwestie was bij publicatie van de Monitor nog niet opgelost.
Bekeken: 1296x