Gemeente Alkmaar heeft een vergunningsaanvraag ontvangen voor de plaatsing van een restaurant-reuzenrad op een 'nader te bepalen locatie in de binnenstad', van 16 september tot en met 30 oktober. De aanvrager blijkt Bram Verleg te zijn: "We hebben tijdens de coronacrisis gezocht naar creatieve manieren om toch door te kunnen gaan. Momenteel staan we met het Smakenrad in Den Bosch op de Pettelaarse Schans."

In het Smakenrad gelden de standaard RIVM-regels voor horeca. "Er mogen maximaal vier mensen uit hetzelfde huishouden of twee gasten in de gondel plaatsnemen. Aan het rad kunnen 27 tot 36 gondels worden gehangen. We hebben ruimte voor zo'n 100 gasten", legt Verleg uit aan mediapartner NH Nieuws. Op 25 juli werd de 15.000e gast verwelkomd.

De gondels kunnen worden uitgerust met airconditioning of verwarming en bij mooi weer kunnen ze half open gemaakt worden. Gasten doen hun bestelling via een systeem vanuit de cabine. "Als de gondel eenmaal beneden is, krijgen de gasten hun bord aangereikt. Dit is ook meteen het moment voor een plaspauze. Er staan toiletten onderaan het rad."

Gemeente Alkmaar kan pas vergunning overwegen als duidelijk is waar Bram Verleg het Smakenrad wil hebben. De precieze locatie is niet onbelangrijk, leerde restauranteigenaar Rob Baltus uit Blokker. Hij wilde ook een restaurant-reuzenrad plaatsen, naast zijn eigen restaurant, maar kreeg een afwijzing omdat er voor het terrein geen horecavergunning geldt. Dat had omzeild kunnen worden - hij mag zijn terras groter maken dan normaal toegestaan - maar voor een reuzenrad vond de gemeente Hoorn dat een stap te ver gaan. (foto's: smakenrad.nl)
Bekeken: 1731x